Pakowanie próżniowe i jego przebieg
Coraz częściej w gospodarstwach domowych próżniowo pakuje się zarówno żywność, jak i np. ubrania. Worki próżniowe od wielu lat stosuje się w przemyśle spożywczym. Producent opakowań foliowych zwykle sugeruje sposób użycia swoich produktów. Często te same worki można wykorzystać zarówno do pakowania w gazach, jak i próżniowo.
Do pakowania próżniowego można użyć zarówno małych zgrzewarek domowych, niewielkich urządzeń jedno- i dwukomorowych, jak i skomplikowanych linii automatycznych. Zasada jest podobna – po umieszczeniu produktu w worku usuwa się z niego powietrze. Potem opakowanie zamyka się przez zgrzewanie lub klipsowanie.
Różne worki próżniowe do różnych produktów
Producent worków foliowych zaleca zwykle testy w celu wybrania z bogatej oferty opakowania o pożądanych parametrach. Folia na worki próżniowe często składa się z warstwy poliamidu i polietylenu (PA/PE). Jeśli opakowania mają być użyte do pasteryzacji (gotowania), wówczas polietylen bywa zastępowany przez polipropylen (PP).
Do pakowania próżniowego mięsa i serów dojrzewających (tzw. żółtych) stosuje się często barierowe worki termokurczliwe. Obkurczają się one na produkcie pod wpływem gorącego powietrza lub wody.
Pakowanie żywności
Pakowanie próżniowe znacznie wydłuża okres przydatności produktu do spożycia w porównaniu do standardowych opakowań. Stosując worki do pasteryzacji, warto zdecydować się na usunięcie z nich powietrza. Zapobiegnie to puchnięciu opakowania podczas pasteryzacji i jego rozerwaniu. Gotowanie mięsa przez kilka godzin w niskiej temperaturze, tzw. sous vide także wymaga zastosowania opakowań próżniowych.
Natomiast delikatne produkty w próżni mogą zostać zgniecione. W ich opakowaniach stosuje się więc odpowiednio modyfikowaną atmosferę. Jeśli worek ma system ponownego zamykania (np. dzięki specjalnym strunom), wówczas zwykle napełnia się go mieszaniną gazów.
Już nie tylko żywność w zakładach produkcyjnych, ale także w domach, bywa pakowana próżniowo. Powoduje to przedłużenie jej terminu przydatności do spożycia. Worki próżniowe sprawdzają się bardzo dobrze w przypadku wielu takich zastosowań.