worki do pasteryzacji

Worki do pasteryzacji i inne opakowania dla branży spożywczej

Opakowania zabezpieczają produkty spożywcze przed zanieczyszczeniem i zepsuciem. Ograniczają więc marnotrawienie żywności. Umożliwiają sprzedaż samoobsługową, gdyż klient może bezpiecznie wziąć produkt do ręki i go obejrzeć. Stanowią nośnik informacji o zawartości i zachęcają do zakupu. Istnieją także takie opakowania, które są niezbędne w procesie produkcji żywności. Opakowania typu doypack, worki do pasteryzacji, sterylizacji, a także wiele innych – zdecydowanie jest w czym wybierać.

Worki do pasteryzacji i sous vide

Worki do pasteryzacji, czyli gotowania są wykorzystywane w trakcie produkcji niektórych wyrobów spożywczych. Opakowania takie muszą charakteryzować się odpornymi na wysoką temperaturę zgrzewami zabezpieczającymi przed rozszczelnieniem w czasie gotowania. Inny wymóg, to odpowiednio niski poziom migracji, tzn. przedostawania się składników folii do zapakowanego produktu. Specjalnych opakowań próżniowych wymaga proces sous vide. Jest to wielogodzinne gotowanie w stosunkowo niskiej temperaturze. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo smaczne i nie traci składników odżywczych.

Przykłady innych opakowań spożywczych

Niektóre produkty poddawane są krótkotrwałemu działaniu temperatury wyższej niż przy pasteryzacji. W procesie tym wykorzystuje się na przykład worki do sterylizacji. Działanie wysokiej temperatury niszczy bakterie i w znaczący sposób wydłuża termin przydatności produktu do spożycia. Natomiast popularnym sposobem pakowania towarów sypkich oraz płynnych są torebki doypack. Posiadają w dnie fałdę, dzięki której opakowanie stoi pionowo. Pozwala to na łatwiejsze wyeksponowanie towaru na półce sklepowej.

Skomplikowane i lekkie opakowania

Nierzadko do wytwarzania opakowań dla branży spożywczej używa się skomplikowanych folii wielowarstwowych. Jedna warstwa nie zapewni odpowiedniej bariery dla gazów, odporności na przebicia i rozdarcia oraz właściwej zgrzewalności potrzebnej do zamknięcia opakowania. Jednocześnie każdy producent opakowań foliowych dąży do ograniczenia grubości i masy opakowania bez pogorszenia poziomu ochrony produktu znajdującego się wewnątrz. Opakowania zapewniają odpowiednią czystość i bezpieczeństwo żywności. Ograniczają jej marnotrawienie. Pozwalają ją odpowiednio wyeksponować w sklepie. Czasem – jak w przypadku worków do pasteryzacji – są konieczne w procesie produkcji. Folia biodegradowalna do pakowania również staje się coraz bardziej popularna w kontekście transportu towarów. Współczesny handel i branża spożywcza nie są w stanie się bez nich obejść.

Tagi: , , , , , ,