Worki do gotowania sous-vide

Specjalne worki o wysokiej wytrzymałości mechanicznej przeznaczone do obróbki termicznej artykułów spożywczych. SOUS-VIDE to sposób obróbki żywności zapakowanej w worki, polegający na poddawaniu produktu kąpieli wodnej w kontrolowanej temperaturze (od 55 °C do 85 °C), a tym samym pozwalający na uzyskanie pełni smaku przygotowanych w ten sposób potraw.

Zastosowanie specjalistycznych, atestowanych opakowań do przygotowania potraw metodą SOUS-VIDE gwarantuje wymagany poziom bezpieczeństwa oraz ochrony zdrowia. Wykorzystanie do tych celów podstawowego rodzaju worków typu PA/PE nie daje tej gwarancji podczas stosowania ich w wysokich temperaturach.

Właściwości opakowania:

  • przeznaczone do długiego gotowania w niskiej temperaturze;
  • wysoka barierowość;
  • zachowanie naturalnego smaku i zapachu produktu spożywczego;
  • lepsza penetracja marynat do wnętrza produktu;
  • zabezpieczenie przed czynnikami zewnętrznymi takimi jak: tlen, nadmierna wilgotność, przenikanie zapachu czy czynniki biologiczne;
  • doskonałe do użytku domowego;
  • oszczędność miejsca.

Rekomendowane zastosowanie:

  • wszystkie produkty spożywcze poddawane obróbce termicznej;
  • branża HoReCa;
  • branża convenience food.